Ημερίδα

Ημερίδα με την κα Βασιλική Κίκνα και την κα Πένυ Διαμαντοπούλου
Η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Σχολών Χορού (Π.Ε.Α.Σ.ΧΟ), συνεχίζοντας την ακαδημαϊκή της δραστηριότητα, διοργανώνει την Επιμορφωτική Ημερίδα Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 με Εισηγήτριες την κα Βασιλική Κίκνα (μάθημα μπαλέτου,θεωρία,variation) και την κα Πένυ Διαμαντοπούλου (μάθημα σύγχρονου, τεχνική Martha Graham).
Βιογραφικό των εισηγητών μας
Βασιλική Κίκνα, Χορεύτρια, Χορογράφος
Γεννήθηκε στην Πολωνία. Σπούδασε στην Ακαδημία Χορού Πόζναν. Διετέλεσε μέλος του μπαλέτου της Όπερας του Βρότσλαβ (Πολωνία) επί 13 χρόνια. Έχει συνεργαστεί με την Ομάδα Χορού Νίκης Κονταξάκη, αναβιώνοντας μπαλέτα κλασικού ρεπερτορίου (Σερενάτα/Serenade, Συλφίδες/Les Sylphides, Κουρσάρος/Le corsaire), και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναλαμβάνοντας την προετοιμασία στις Βραδιές Μπαλέτου. Είναι Καλλιτεχνική Σύμβουλος στη Σχολή Χορού Μάγια Δημοπούλου και διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική και Ερασιτεχνική Σχολή Χορού Σ. Μοριάνοβα – Λ. Τράστα. Έγινε δεκτή ως χορεύτρια στην ΕΛΣ και κατά την περίοδο 1984-99 εμφανίστηκε σε 23 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών 12 μπαλέτων: Κομέντια [Commedia], Ζιζέλ [Giselle] (Αντρέ/Αντάμ), Κοππέλια [Coppélia] (Μέτσης/Ντελίμπ), Ρωμαίος και Ιουλιέττα (Βαν Ντάντσιχ/Προκόφιεφ), Δον Κιχώτης [Don Quixote] (Ντε Πιαν/Μίνκους), Μνήμες (Μέτσης/Ντεμπυσσύ), Σεμπάστιαν [Sebastian] (Ντε Πιαν/Μενόττι), Η Σταχτοπούτα (Βινογκράντοφ/Προκόφιεφ), Ζορμπάς (Μασσίν/Θεοδωράκης), Το καταραμένο φίδι (Μασσίν/Χατζιδάκις), Μπαγιαντέρα [La bayadère], Πινόκιο [Pinocchio] (Αρμιτάζ/Μελότσι) και στα χοροδραματικά επεισόδια 5 λυρικών έργων: Αδριανή Λεκουβρέρ [Adriana Lecouvreur], Τα παραμύθια του Χόφμαν [Les contes d'Hoffmann], Ντον Πασκουάλε [Don Pasquale], Χαίνζελ και Γκρέτελ [Hänsel und Gretel], Ο βαφτιστικός. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην ΕΛΣ και ως βοηθός χορογράφου σε έργα κλασικού ρεπερτορίου.
Πένυ Διαμαντοπούλου, Χορογράφος
Η Πένυ Διαμαντοπούλου σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Άννα Πέτροβα».
Αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε το Επαγγελματικό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ως υπότροφος (Demonstrator's Scholarship) στη σχολή της Martha Graham στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε μέλος της χορευτικής ομάδας Martha Graham Dance Ensemble (1995-2000), ερμηνεύοντας κεντρικούς ρόλους του ρεπερτορίου της ομώνυμης χορογράφου σε παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και σε περιοδείες στις ΗΠΑ, ενώ ως μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής Martha Graham School (1998-2000), δίδαξε Master Classes της τεχνικής σε Πανεπιστήμια/Κολέγια των ΗΠΑ, καθώς επίσης και σε φημισμένες σχολές χορού, όπως Alvin Ailey American Dance Theater, Τhe Neighborhood Playhouse, State University of New York (SUNY) Purchase, κ.ά.Επί σειρά ετών, ήταν μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2002-2021) όπου και δίδασκε τεχνική και ρεπερτόριο της Martha Graham. Σε συνεργασία με την ομάδα χορού “Hellenic Dance Company” της Κ.Σ.Ο.Τ., ήταν η υπεύθυνη για την αναβίωση και τη διδασκαλία του ρεπερτορίου της Martha Graham, ενώ μετά από πρόσκληση της Martha Graham Dance Company δίδαξε στις χορεύτριες της ομάδας το έργο “Panorama” (Martha Graham, 1935), το οποίο παρουσιάστηκε το 2014 στο City Center της Νέας Υόρκης και στο Ηρώδειο, στα πλαίσια της παράστασης “The Graham/Greek Connection”.Είναι συνεργάτης της ομάδας χορού της Martha Graham, αναλαμβάνοντας τη διδασκαλία, την αναβίωση και την παρουσίαση ολοκληρωμένων έργων ή αποσπασμάτων του ρεπερτορίου της χορογράφου στην Αμερική (New York City Center), την Ελλάδα (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών/Πειραιώς260), τη Γαλλία (Conservatoire de Paris), τη Βοσνία (Sarajevo/Tanzelarija), την Ουγγαρία (Hungarian Dance University/Budapest Dance Festival), το Βέλγιο και την Τουρκία (Izmir International Festival).
Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «ΧοροΧρόνος» και συνεργάζεται σταθερά με το Fix Dance Studio και το Dance Athens.
Παραδίδει σεμινάρια της τεχνικής σε Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, καθώς και σε ερασιτεχνικά τμήματα όλων των ηλικιών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Movement Migration, διδάσκει από τον Αύγουστο του 2020 διαδικτυακά σεμινάρια της τεχνικής Graham σε χορευτές από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.
Συνεργάζεται με την Νίνα Παπαθανασοπούλου Myers στην παρουσίαση ενός μεικτού προγράμματος διάλεξης και χορού που απευθύνεται σε ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό, με θέμα τη σχέση ανάμεσα στις χορογραφίες της Martha Graham και τον αρχαίο ελληνικό μύθο (College Year in Athens, DEREE College, American Community Schools Of Athens, DANCE Athens).Είναι ιδρυτικό μέλος, καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος της ομάδας χορού «ΑΡΘΡΩΣΙΣ», με την οποία παρουσιάζει έργα της στην Ελλάδα και την Αμερική από το 2003. Τον Απρίλιο του 2019, παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού MOTUM, το έργο της «Καθ’ οδόν» σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τάση Χριστογιαννόπουλου, ενώ το έργο της “1 2 3” επιλέχθηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2019 στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ NEXT@GRAHAM Eve Project.